Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten

Wereld handicap systeem

Alle golfers van de wereld gaan per januari 2021 hetzelfde handicap systeem gebruiken.
Het EGA handicap vervalt en het WHS handicap komt er voor in de plaats. WHS betekent World Handicap System of in het Nederlands Wereld handicap systeem.

DE USGA en de R&A (de bond van de VS en de bond van GB) hebben jaren aan het WHS gewerkt. De Nederlandse Golf Federatie (NGF) heeft uiteraard het WHS overgenomen.

Hieronder vindt u alvast een korte introductie, waarin we de basis alvast uitleggen, maar nog niet het hele WHS. Daarvoor verwijzen wij u vooralsnog door naar de website van de NGF. In een latere fase gaan we uitgebreider in op alle details van het nieuwe WHS.

Wat verandert er voor u in januari 2021?
Via het software systeem, dat uw golfclub gebruikt, wordt de nieuwe WHS handicap van u berekend aan de hand van uw qualifying scores die u de laatste jaren (tot eventueel 2016) heeft ingeleverd.
Aan de hand van uw laatste 20 ingeleverde scores (9 of 18 holes) worden de 8 beste scores omgerekend. Het WHS handicap 2021 wordt het gemiddelde van deze omgerekende 8 scores.

Heeft u minder dan 20 scores ingeleverd, dan wordt een iets andere berekening toegepast. Heeft u geen scores ingeleverd, dan blijft uw WHS handicap hetzelfde als de huidige EGA handicap.
Bij minder dan de 20 Q scores zal uw WHS handicap onnauwkeurig zijn. Heeft u op dit moment nog geen 20 Q-scores ingeleverd, dan kunt u de komende maanden daar iets aan doen: golfen en Q scores inleveren.

Uw WHS handicap zal meer op en neer gaan dan tot nu toe uw EGA handicap en zeker als geen 20 scores te berekenen zijn. Hierbij dient vermeld te worden, dat vanaf 2021 geen handicap categorieën meer bestaan.
De verwachting is, dat de overgrote meerderheid van de spelers boven EGA 5.0 een hogere WHS handicap krijgen dan hun huidige EGA handicap.

Hoe gaat het verder in 2021?
De basis van het WHS is de Bruto score per hole.

Het systeem gaat steeds uit van de laatste ingeleverde 20 scores. De zogenaamde 21e score valt altijd af. Van deze nieuwe 20 scores wordt weer van de 8 beste scores het nieuwe gemiddelde bepaald door het software systeem. Zijn er minder dan 20 scores ingeleverd, dan worden iets andere berekeningen uitgevoerd.
Bij het EGA systeem maakt de hoogte van het aantal stableford punten onder de buffer niet uit, de EGA handicap gaat met 0,1 omhoog. Bij het WHS is het wel van belang om een zo hoog mogelijke score te behalen, m.a.w. het wordt aangeraden uw best te blijven doen tot en met de laatste hole (daarover later).

In principe is het nieuwe (tijdelijk voor de dag*) WHS handicap zelf uit te rekenen, maar het software systeem rekent het sneller voor u uit middels b.v de golf app.

Uw taak is om vanaf 2021 te zorgen voor:
Uw scores over 9 of 18 holes (er zijn mogelijkheden om 10, 11 etc tot 17 holes in te leveren, daarover later)
- Een door uw marker geaccordeerde score kaart
- De datum en de tee waarvan u speelt en uiteraard de baan (met CR. en SR.) waarop gespeeld is. De golf app of het software systeem van uw club zal u daarbij van dienst zijn.

Opmerking: Ook in deze corona tijd moet u spelen met een marker. Ook al wisselen we de Q-kaarten niet uit, de marker moet uw score blijven bijhouden op zijn kaart!
Binnenkor gaan we verder in op:
Het dagresultaat
- Hoeveel omhoog en omlaag?
- Inleveren van scores over 10 holes tot en met 17 holes
- Buitenlandse scores
- PCC of Playing Conditons Calculations* (correcties van het dag resultaat door slecht weer, invallende duisternis of ziekte).

Vragen?
Heeft U nog vragen lees dan eerst de uitgebreide informatie van de NGF op https://www.ngf.nl/whs.
Lukt het niet om een antwoord op uw vraag te vinden stuur dan uw vraag naar de Regel & Handicap commissie van Limburg Golfland; rhc@limburggolfland.nl.
Limburg Golfland
Een leven lang sporten.